VAROLUŞUN GÜZELLİĞİ

Gelecek İçin Yeni Bir Dünya Yaratmak

Büyük başarılar doğuştan gelmez. Büyük başarılar elde etmenin yolu deneyimlerden ve kişinin kendini keşfetmesinden geçer. Ve hiçbir şey muhteşem başarılara sahip insanların hikayelerini dinlemekten daha fazla etkiye sahip olamaz. Bu proje kapsamında sanatçıların, aktivistlerin, sporcuların ve üreticilerin muhteşem hayat yolculuklarına tanıklık edeceğiz. Zaferler ve zorluklarla bezeli yolculuklarına… Irk ve cinsiyet eşitliği için verilen savaşları, çevrenin katledilmesine ve engelleri olan insanların susturulmasına karşı verilen savaşları göreceğiz bu hikayelerde.

Oge Egbuonu tarafından yaratılan ve yönetilen bu seride Naomi Osaka, Tremaine Emory, Willow Smith, Jaden Smith, Brandon Flynn, Leyna Bloom, Haben Girma, Dolores Huerta, Karla Welch, Angela Beyince, Xiye Bastida, Melody Ehsani, Carlos Montes, Melina Abdullah, ve Aja Monet bizlerle olacak. Portre fotoğrafları Shaniqwa Jarvis tarafından çekildi ve müzikler Phantogram tarafından üretildi. Dizinin önizlemesini burada izleyebilirsiniz.

Banner

NAOMI OSAKA

SPORCU & AKTİVİST

Japonya’nın Osaka şehrinde, Haitili bir baba ve Japon bir anneden dünyaya gelen Naomi’nin 3 Grand Slam tek kadınlar şampiyonluğu bulunmakta ve aynı zamanda Tekler kategorisinde 1 numara olan ilk Asyalı sporucudur. Sports Illustrated dergisi tarafından 2020 yılında “Yılın Spor İnsanı” seçilen Naoimi bu platformu Birleşik Devletlerde ve dünyada olan ırk ve sosyal eşitsizliğe dikkat çekmek için kullandı.

Benim için aktivist olmak demek içinizden gelenleri özgürce savunabilmek demektir. Herkes, hayatlarını şekillendiren deneyimlere sahiptir. Ve kimse bu deneyimleri sizden alamaz - Naomi Osaka

Banner

TREMAINE EMORY

SANATÇI VE TASARIMCI

Tasarımcı, sanatçı, müzisyen, film yapımcısı ve Denim Tears markasının kurucusu Emory, 21. yy Amerika’sında Siyahi bir birey olarak yaşadığı deneyimleri korkusuzca paylaşıyor. Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde dünyaya gelen Emory, gençlik yıllarını New York’un Queens bölgesinde geçiriyor. Emory, Kanye West, Tom Sachs gibi günümüzün önemli isimleri ve şimdi de Levi’s ile birlikte ortak çalışmalar yaparak hikayelerini kitlelerle paylaşıyor. Amerika’daki pamuk tarlaları gibi acı ve mücadele dolu sembolleri alıp yeni dünyaya ışık olacak umut sembolleri haline dönüştürüyor.

14 yaşındaki Tremaine’e ‘kendin haricinde başka bir şeyden onay beklemezsen daha fazla zaman kazanırsın’ demek isterdim - Tremaine Emory

Banner

HABEN GIRMA

İNSAN HAKLARI AVUKATI & YAZAR

Harvard Hukuk Fakültesi’nden mezun olan ilk kör ve sağır birey olan Haben Girma, engellilerin yaşadığı adaletsizliklerle savaşan bir insan hakları avukatıdır. Kaliforniya’nın Oakland şehrinde doğan Girma, ailesi tarafından Eritre ve Etiyopya köklerine bağlı şekilde büyütüldü. 2010 yılında üstün başarı derecesiyle Lewis & Clark College’dan mezun olduktan sonar 2013 yılında Harvard Hukuk Fakültesi’nden Hukuk Doktorasını tamamladı. Haben, engellerin inovasyon için bir fırsat olduğuna inanıyor ve teknoloji şirketlerine, okullara ve şirketlere daha fazla engelli istihdam etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Çalışmaları sebebiyle Başkan Obama, Haben’i White House Champion of Change (Beyaz Saray Dönüşüm Lideri) olarak seçmişti. Helen Keller Başarı Ödülü, Forbes 30 Under 30, Time 100 Talks aldığı diğer ödüller ve bulunduğu listelerden sadece bazıları. 2019 yılında kendi anı kitabı olan Haben: The Deafblind Woman Who Conquered Harvard Law isimli kitabını da yayınladı.

Yük değilsiniz. Aksini söyleyenler gücünüzden korkuyordur. - Haben Girma

Banner

Melina Abdullah

PROFESÖR & ORGANİZATÖR

Aktivist, aydın ve bir anne olan Melina hem Black Lives Matter-Los Angeles’ın kurucu ortaklarından hem Black Lives Matter-Grassroots’un eş direktörlerinden biri hem de Los Angeles California State University’de Pan-Afrika Çalışmalarını yürüten bir profesör. Kaliforniya, Oakland kökenli olan Melina kendini kadıncı-biliminsanı-aktivist olarak tanımlıyor ve akademideki rolünün daha büyük perspektifte bastırılan tüm halkların özgürleşmesi ile bağlantılı olduğuna inanıyor. Irk, cinsiyet, sınıf ve toplumsal hareketler konusunda bir uzman olarak dünyaca ünlü olan, 13th ve (In) Visible Portraits belgesel filmlerinde rol alan Melina şimdilerde Beautiful Struggle adlı haftalık bir radyo programı hazırlıyor.

Banner

Dolores Huerta

AKTİVİST

İşçi lideri ve aynı zamanda bir aktivist olan Dolores, Cesar Chavez ile birlikte Birleşik Tarım İşçileri (United Farm Workers)’nin kurucusudur. New Mexico’da Meksikalı bir ailede doğan Dolores, 1955 yılında Community Service Organization’ın Stockton, Kaliforniya şubesini kurduğundan beri örgüt çalışmalarında aktif rol alıyor. En bilinen eylemlerinden birisi 1965 yılında UFW ile birlikte organize ettiği Delano üzüm grevi ve akabinde elde edilen ilk toplu iş sözleşmesidir. Bu grev, aynı zamanda “Si, se puede,” ya da “Evet, birlikte yapabiliriz” sloganının da doğuşuna vesile olmuştur. 2012 yılında Huerta, Başkan Obama’nın elinden Başkanlık Özgürlük Madalyası (Presidential Medal of Freedom)’nı almıştır. Günümüzde halen Dolores Huerta Vakfı adı altında çalışmalarına devam etmektedir.

Şimdiye kadar anlatılan hep erkeklerin tarihi oldu. Çağlar boyunca birçok kadın harika ve anlamlı işler başardı ama hepsi tarihin tozlu sayfaları arasında unutulup gitti. - Dolores Huerta

Banner

MELODY EHSANI

TASARIMCI VE HİKAYE ANLATICI

Los Angeles’da doğup büyüyen Melody Ehsani, kendi adını da verdiği giyim, ayakkabı ve mücevher markalarının tasarımcısı ve kreatif direktörü olarak hayatını sürdürmektedir. Genç yaşından beri hip hop kültüründen, Los Angeles’taki çevresinden, sosyal adalet mücadelesinden ilham alarak hukuk alanında bir kariyer yolunda ilerlerken yaratıcı ilgi alanları ile tanıştı. Sokak giyiminin öncülerinden biri olarak görülen Melody, tasarımlarında her zaman kadınların eşitliğini savunurken, erkek egemen endüstrinin cinsiyet normlarına ve statükosuna da meydan okuyor.

Banner

WILLOW SMITH

MÜZİSYEN, MODEL, AKTİVİST

Willow Smith çok defa platin albüm kazanmış bir sanatçı, gerçek bir moda ikonu ve çok yetenekli bir oyuncudur. Daha sadece 10 yaşındayken çift platin albüm kazanan ilk Amerikalı sanatçı olduğunu da unutmamak gerek. Teen Vouge ve Dazed dergileri onu “çarpıcı” ve “güçlü” olarak tanımlıyor. The New York Times, Smith’in parçalarını “Müziğin Geleceğini Tanımlayan 25 Şarkı” listesine almıştı. Annesi ve anneannesi ile birlikte Smity, Daytime Emmy adaylığı kazanmış bir Facebook canlı talk show’u olan “Red Table Talk”un da sunucularından.

Banner

JADEN SMITH

MÜZİSYEN, AKTÖR, AKTİVİST

Jaden, on parmağında on marifet olan bir aktör, müzisyen ve aktivisttir. Smith 2006 yılında ilk sinema filmi Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness)’de babasıyla karşılıklı oynayarak sanat hayatına başlamıştır. Jaden’ın üçüncü stüdyo albümü CTV3: Cool Tape Vol. 3 çok yakın zamanda 28 Ağustos 2020’de raflardaki yerini almıştır. Albüm, Jaden’ın şimdiye kadarki en büyük hitlerinden biri olan “Cabin Fever” parçasını da içinde barındırmaktadır. CTV3: Cool Tape Vol. 3 albümünde Jaden ile birlikte Justin Bieber “Falling for You” parçasında ve RAURY “Endless Summer” parçasında düet yapmıştır. 2019 yılında Jaden JUST Water şirketini kurarak çevre aktivistliği hayatını başlattı. Bu şirket, enerji, gıda ve su konusunda sürdürülebilir farkındalık yaratırken günlük öğelerde olumlu sosyal ve çevresel etki yaratma amacıyla hareket etmektedir. Buna ek Jaden, Drew FitzGerald ile birlikte 501CTHREE’nin de kurucularından biridir. Bu STK kendini yenilik mühendisliğini teşvik etmeye ve küresel enerji, su ve gıda sorunları etrafında çözümlerin geliştirilmesine adamıştır. “The Water Box” ismini verdikleri bir mobil su arıtma sistemi ile daha fazla insanın temiz suya erişmesine yardımcı olmaya çalışmaktadırlar. Şimdiye kadar “The Water Box” Los Angeles’taki meşhur Skid Row bölgesine ve su kirliliği kriziyle mücadele eden Flint, Michigan ve Newark, New Jersey’deki topluluklara temiz su sağlanmasına yardımcı olmuştur.

10 yaşındayken hayalim ya bir çözüme sahip olmak ya da çözüme sahip olan insanlarla aynı masada olmaktı. - Jaden Smith

Banner

KARLA WELCH

STİLİST

Karla Welch, ünlü bir stilist ve meşhur müşterilerinden esinlenerek ürettiği bir koleksiyona sahip xkarla markasının kurucusudur. Moda sektöründeki 20 yılı aşkın çalışma hayatı boyunca Karla Justin Bieber, Tracee Ellis Ross, ve Olivia Wilde gibi ünlü isimlerle çalışma fırsatı buldu. Bununla beraber yine uzun yılladrı Levi’s ile ortak işler yapmaktadır. Karla, yakın zamanda The Period Company isimli yeni girişimini hayata geçirdi. Bu şirket ile adet görürken bile daha sürdürülebilir bir dünya için çalışan bireylerin hikayelerini yeniden anlatmayı hedefliyor.

Olmak harika bir söz. Bence herkes hayatına bu şekilde bakabilirse, kendilerine biraz sakinlik katabilirler. - Karla Welch

Banner

XIYE BASTIDA

ÇEVRE AKTİVİSTİ

Xiye Bastida, Meksika’da doğmuş bir çevreci ve aktivisttir. Yerli Otomi-Toltec ulusuna dayanan köklerine sadık kalmaya devam eden Bastida, ulusunun “Doğaya iyi bakarsan, doğa da sana iyi bakar” inancı ile büyümüştür. Bu inanç onun çevre aktivistliği hayatının temelini oluşturmaktadır. Xiye, iklim aktivizminde Yerli ve göçmen görünürlüğünün önde gelen sesi haline gelmiş ve marjinal toplulukları etkileyen çevresel krizleri gözler önüne sermiştir. 2019 yılında Xiye, Küresel İklim Eylemleri’nin organize edilmesine yardımcı olmuştur. Bu, şimdiye kadar yapılan en büyük çaplı iklim krizi eylemidir. Re-Earth Initiative ile çalışmaları ile iklim hareketini her etnik kimlikteki çevreciler için daha kapsayıcı hale getirmeye yardımcı olmaya devam etmektedir.

Banner

CARLOS MONTES

AKTİVİST

Göçmen hakları, ücretsiz eğitim, savaş karşıtlığı ve ırk eşitliği konularında uzun yıllardır çalışan Carlos Montes 50 yıldan uzundur aktivistlik hayatını sürdürmektedir. Doğu Los Angeles’ta büyürken ayrımcılığa maruz kalma, ırkçılık, ve polis şiddeti gibi güç durumları deneyimlemek zorunda kalan Montes, 60’ların sonunda Brown Berets ve MEChA’nın kurucuları arasında yer almıştır. Carlos, 1968 ELA Chicano öğrencilerinin ders bırakma eylemlerinin ve Vietnam savaşına karşı orijinal Chicano Moratorium’un lideriydi. Brown Berets grubu, Chicano topluluklarının hakları için mücadele eden bir gruptu. Black Panther Party (Kara Panter Partisi), Martin Luther King, ve Black Liberation hareketlerinden esinlenmiş bir grup olan Brown Berets, Meksika kökenli Amerikalıların haklarını savunan ve Siyahi topluluklarla Kahverengi toplulukların birliğini savunan bir oluşumdu. Carlos, Centro CSO: Community Service Organization, Chicano Moratorium ve Fight Back News gibi örgütler aracılığı ile polis cinayetlerine karşı mücadelesini halen sürdürürken, göçmen hakları ile ücretsiz eğitim hakkı ve ABD’nin açtığı savaşlara karşı eylemlerine de devam etmektedir.

Banner

ANGELA BEYINCE

OYUNCU & ŞARKI YAZARI

Galveston Texas’tan aramıza katılan Angela Beyince oyuncu, söz yazarı ve iş insanıdır. 2015 yılına kadar Beyoncé’nin etkinlik ve menajerlik şirketi Parkwood Entertainment’ta Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımıcılığı görevini sürdürmüştür. Şarkı yazarı olarak ‘Upgrade U’, ‘Naughty Girl’ ve ‘Why Don’t You Love Me’ gibi hitleri kaleme alan Angela, yakın zamanda oyunculuğa yönelmiştir. Sistas isimli dizide rol alan Angela, bu dizi sayesinde diğer kadınlara ilham vermeyi hedefliyor.

Banner

BRANDON FLYNN

OYUNCU

Brandon Flynn her zaman inandıklarını söylemenin önemli olduğuna inanmıştır. Şimdi sadece kendi inandığı konuları değil aynı zamanda onun görüşlerini şekillendiren kişilerin de sözlerinin yayılması için çalışıyor. 13 Reasons Why, Ratched ve True Detective gibi dizilerde rol alan bir oyuncu olarak eğlence sektörünün sürekli olarak kitlelere sunduğu anlatıların, kolaylıkla ve çoğu zaman da yanlış bir şekilde "normal" olarak kabul edilen kavramları şekillendirebileceğinin farkında. Brandon, paradigmaların değişmesi gerektiğine inanıyor. Kendi gücünü, Queer seslerin ve BLM gibi hareketlerin duyulması için kullanırken kendisi ve topluluğu için önemli bulduğu davalarda aktif rol oynamaya devam ediyor.

İnsanlara beni nasıl seveceklerini göstermek, beni nasıl anacaklarını göstermenin bir çeşit aktivizm olduğuna inanıyorum. - Brandon Flynn

Banner

LENYA BLOOM

MODEL, OYUNCU

Oyuncu, model, dansçı ve aktivist olan Leyna, Vouge Hindistan’ın sayfalarında yer alan ilk trans kadın bireydir. 2019'da ilk uzun metrajlı filmini, Cannes Film Festivali'nde gösterilen bir film olan Martin Scorsese'nin yapımcılığını üstlendiği Port Authority'de yaptı ve bu film onu büyük bir uluslararası film festivalinde başrolde yer alan ilk Afrika kökenli transseksüel kadın yaptı. Transseksüel hakları savunuculuğunun yanı sıra Leyna aynı zamanda Ballroom dünyasında da olduça ünlü bir isimdir.

Kendime vereceğim öğüt, “Baştan ayağa her santimetrekaren çok güzel” olurdu. Nereye gidersen o alana aitsindir. - Lenya Bloom

Banner

Oge Egbuono

SANATÇI VE FİLM YAPIMCISI

Oge, bir sanatçı, hikaye anlatıcısı, film yapımcısı ve belgeselci olarak kariyerini yıkıcı etkiye sahip ve ilham verici hikayeleri anlatmaya adamıştır. Kariyeri boyunca Oge Eye in the Sky, Loving ve yakın zamanda belgesel yönetmeni olarak ilk ürettiği iş olan ve Amerika’daki siyahi kadınların ötekileştirilmesini anlatan (In)Visible Portraits isimli belgesel gibi birçok farklı filmi hayata geçirmiştir. Belgesel, sektördeki kişilerden büyük beğeni topladı ve kısa süre önce Oprah’ın OWN ağı tarafından satın alındı. Belgeselin 2021 yılı içinde gösterime girmesi bekleniyor. Buna ek olarak 2020 yılında Oge, Levi’s’ın Vote PSA kampanyasını tasarlayarak hayata geçirdi. Bu kampanya ile halkın oyları aracılığı ile seslerini duyurması hedeflendi.

Geleceğinizin sadece ufak bir kısmını ve gücünüzün sadece bir parçasını bile görseniz kendinizden ve olabileceklerden kuşku duymayı o anda bırakırdınız. - Oge Egbuono